Syllbyte som håller

Har du problem med fukt, lukt eller mögel i husets syllar så är det nog dags att åtgärda det. Detta gör man enklast genom ett syllbyte i samband med en behandling med svampdödande medel. Men hur gör man detta då tänker du?

När man byter syllar så ser man till att hindra nytt mögel från att få fäste. Det går att göra på flera olika sätt men allt beror egentligen på vart i huset detta behövs göras och framför allt hur konstruktionen av huset ser ut. Ibland går det att komma åt syllarna från insidan och i andra fall behöver man gå utifrån. Det som helt enkelt avgör är vad som är mest lämpligt i just ert fall. När man väl öppnat väggen så tar man i etapper bort väggreglarna och den gamla syllen. Detta ersätter man sedan med nytt friskt virke som helt enkelt ger syllarna ett helt nytt liv.

Bo kvar under syllbytet

Oftast går det att bo kvar i huset medan bytet görs eftersom man hela tiden tar bit för bit, en bit i taget. Det rummet som syllbytet görs i behöver man däremot utrymma. Det som samtidigt sker när man tar bort den gamla syllen är att man också tar bort allt material som är organiskt för att mögel inte ska kunna sprida sig på nytt. Då sanerar man helt enkelt och lägger skydd som skyddar konstruktionen mot nya angrepp av mögel. Detta gör man med fungicider, medel som är till för att döda svamp och sen då sätter upp nytt och friskt virke.