Tändstål

När jag var liten var jag väldigt fascinerad av en snubbe som hette Mc Gyver, det var ett äventyrsprogram om Mc Gyver som var en kille som löste alla problem snabbt och lätt och i alla situationer. Han var helt enkelt en riktig hjälte för oss barn och ungdomar. Man fick väldigt många bra tips från serien som man gärna ville prova sedan. Jag vet att jag inspirerades av Mc Gyver och ville vara som han men de där tricken och uppfinningarna funkade ju liksom inte i verkligheten. Men jag önskade mig i alla fall ett tändstål när jag var 8 år.

Tändstål i present

Min pappa var själv väldigt uppfinningsrik och tyckte uppenbarligen att det var kul att i alla fall någon av hans 4 barn hade ärvt hans nyfikenhet. Han var en sådan person som tog tillvara på i princip det mesta som var hyfsat helt. Det andra slängde kunde pappa förvandla till något häftigt eller bara användbart. Att svetsa var ett av hans större intressen och det gjorde han ofta på sin fritid (vilket inte var särskilt mycket) och han tillverkade både fina hantverk och andra saker som han sålde som t ex järnsmidda grindar och staket. Hur fina som helst, vi har ett antal sådana fortfarande kvar hemma. Hur som haver så tyckte min pappa att ”pojken” skulle ha ett tändstål i present och det fick jag också när jag fyllde 10 år.

Att använda tändstål

Det krävs en hel del övning om du ska lära dig att använda tändstål för att få fyr till en brasa när du ska grilla korv eller koka vatten på vandringen. Jag övade både mycket och länge innan jag kunde hantera mitt tändstål, men jag hade väntat i flera år på att få ett så jag kunde hålla på hur länge som helst och till slut gick det. Jag har använt mitt tändstål i 30 år efter att jag fick det i present.